Kokoaan suurempi Auvo-hoito

Minulle valaisevaa on ollut havaita, kuinka pienestä ihmiset tulevat iloiseksi ja kiitolliseksi. Tai ehkä se johtuukin siitä, että Auvo-hoito ei puitteistaan huolimatta olekaan pientä vaan jotain paljon suurempaa.

Auvo-hoitojen tarjoaminen ja Auvo-hoitajakoulutukset alkoivat syksyllä 2022. Keräsimme tähän tekstiin sekä hoidossa käyneiden että Auvo-hoitajakoulutukseen osallistuneiden kokemuksia ja palautteita hoidosta, koulutuksesta ja hoitojen tarjoamisesta. Kaikki kommentit ovat Auvo-hoidossa käyneiden asiakkaiden ja Auvo-hoitajakoulutuksen opiskelijoiden sanasta sanaan itse kirjoittamia, mutta niitä on tarvittaessa lyhennetty jotta kirjoittajat pysyvät tunnistamattomina.

”Aivojen tehobuuttaus”

Osalle nyt Auvo-hoitajaksi koulutetuista kosketushoidon tekeminen on ollut aivan uutta, ja toisilla on työkalupakissaan jo ehkä useita hoitoja ja palveluita. Tästä taustojen moninaisuudesta huolimatta muutama teema nousee kommenteissa esiin toistuvasti. Yksi hoitajien kokemuksia yhdistävä piirre on se, miten hoito tekee hyvää myös hoitajalle itselleen. Toinen hoitajien ja myös asiakkaiden kommenteista nouseva yleinen huomio on se, että vaikka Auvo-hoito on kestoltaan lyhyt ja monella tavalla helppo ja kevyt, se koetaan yllättävän tehokkaaksi ja vaikuttavaksi.

Olo hoidon jälkeen oli hyrisevän hyvä. Vertaisin sitä samaan olotilaan kuin olisin ollut juuri vesijumpassa, sitten saunassa ja avannossa.

Auvo-hoito on hyvin rentouttava. Usein viimeistään jalkojen käsittely on se, joka saa sekä kehon että mielen luopumaan jännityksistä ja kireyksistä. Lukuisat asiakkaat ovat kokeneet, että Auvo-hoidon aikana rentoutuminen on helpompaa, nopeampaa ja syvempää kuin monissa muissa hoidossa, tai mihin omatoimisella harjoittelulla pääsee ja pystyy.

Meditoin paljon ja minun on helppo rentoutua. Tässä hoidossa rentoutui silti ihmeellisen syvästi ja todella nopeasti. Todellinen tehosyvärentoutus.

Samaan aikaan hoito on myös virkistävä. Vaikka hoidon aikana rentoutuminen voi olla hyvinkin syvää ja välittömästi hoidon jälkeen olo voi olla hetkellisesti hieman ”pöllähtänyt”, pian tämän jälkeen olotila muuttuu virkistyneeksi ja energiseksi. Juuri näin rentoutuminen parhaimmillaan toimii. Siksi juuri tällainen palauttava rentoutushetki onkin aivan erinomainen työtehoa ja hyvinvointia tukeva tauko vaikka keskelle työpäivää.

Ihanan rentoutunut, kuin pienten päiväunien jälkeen, mutta nopeasti virkistyin ja loppupäivä olikin energinen.

Hoitaja ja asiakas kosmisessa aikavääristymässä?

Yksi hoitaja kommentoi, miten ”jokainen Auvo-hoito on elämäni nopein 25 minuuttia”. Olen itse kokenut Auvo-hoitojen tekemisen hyvin samalla tavalla. Hoidon tekemiseen keskittyy niin täysin, että aika kuluu aivan huomaamatta, ja joka kerta hoidon päättyessä hämmästelen mielessäni että joko tässä todella meni melkein puoli tuntia.

Kuitenkin joka kerta kun olen itse päässyt toisen Auvo-hoitajan hoidettavaksi, hoito on tuntunut aivan ihanan pitkältä. Rauhallisista kosketuksista ja musiikista tulee kiireettömyyden tunne johon on helppo upota, ja hoidon päätteeksi tuntuu kuin aikaa olisi kulunut paljon enemmän. Myös se rentouden tunne joka hoidosta tulee, on niin syvä että tuntuu kuin rentoutus olisi kestänyt kauemminkin.

Olenkin päätynyt siihen, että Auvo-hoidoissa täytyy tapahtua jokin kosminen aikavääristymä, tai vähintään asialla täytyy olla jokin Pelle Pelottoman aikakoneista. Mikä muu tällaisen ihmeellisen ajantajun vääristymisen voisi muka selittää? Myös eräs asiakas on selvästi pohtinut samaa kuin minä:

Ajatukset pysähty ihan täysin. En tainnu nukahtaa mutta olin jossain unenrajoilla. Välillä tiedosti mitä tapahtuu ja välillä ei ja aika meni tosi nopeasti. Sitten hoidon jälkeen kuitenki tuntu ku olis nukkunu kellon ympäri! Oli niin levänny ja virkeä olo. Ihana kokemus!

Ainutlaatuinen kokonaisuus

Brain Relief ja Auvo -hoito eroavat monella muista kosketus-, hieronta- ja rentoutushoidoista. Tämän osoittaa myös hoidon saama tavaramerkkisuoja. Olennainen osa tätä ainutlaatuisuutta on hoitoon liittyvä musiikki. Musiikki tukee rentoutumisessa, ja ikään kuin hellävaroen pakottaa mielen päästämään irti arkisista ajatuksista ja kiireestä. Hoidon musiikki on lähes poikkeuksetta asiakkaille aivan vierasta, jolloin siihen ei liity mitään muistoja. Mutta tunteita musiikki kyllä herättää!

Musiikki sai ajatukset ”vanhan ajan salonki/hovi tanssijaisiin ja rentoutti.

Toinen, paljon kiitelty ominaisuus Brain Relief ja Auvo-hoidoissa on se, että niissä käsitellään pään alueen lisäksi myös kasvot, kädet ja jalat. Monelle hiuspohjan ja muutenkin pään alueen käsittely on mieluisin yksittäinen osa hoitoa, mutta juuri kokonaisuus tuntuu tekevän tästä hoidosta erityisen pidetyn.

Vaikea sanoa [mikä hoidossa tuntui parhaalta]. Ensin tekisi mieli sanoa, että pään käsittely. Toisaalta ihan joka kohdan käsittely tuntui hyvältä, käsien, jalkojen ja jalkapohjien.

Moni asiakas kuvailee hoitokokemuksen parhaita puolia vielä tätäkin kokonaisvaltaisemmin. Auvo on todellakin kokoaan isompi hoito.

[Hoidossa parasta oli] Kokonaisuudessaan tunnelma, joka syntyi ympäristöstä, musiikista ja kosketuksesta

Kattava ja monipuolinen Auvo-hoitajakoulutus

Myös Auvo-hoitajakoulutuksen sisältö on hyvin monipuolinen. Siinä käsitellään asiakastyön lisäksi kattavasti mm. markkinointia, yrittäjyyttä, palveluntarjoajan velvollisuuksia ja oman palvelukokonaisuuden rakentamista. Koulutuskokonaisuus onkin saanut paljon kiitosta sen käyneiltä.

Koulutuksen sisältö on mielestäni ihmeellisen hyvin toteutettu – monipuolinen ja selkeä suhteessa siihen, miten ”pieni” kokonaisuus tämä on. Minulle oli tärkeää musiikkilupa-asioiden käsittely. Pidin myös siitä selkeydestä, millä yrittäjyyttä ja rakenteellisia asioita käsiteltiin. Videot olivat todella hyviä.

Koska koulutukseen hakeutuu opiskelijoita hyvin erilaisilla taustoilla ja kokemuksella, olemme pitäneet hyvin tärkeänä pilkkoa kaikki hoitojen tarjoamiseen liittyvä mahdollisimman pieniksi paloiksi. Itsestäänselvyyksiä tai tyhmiä kysymyksiä ei tässä koulutuksessa ole. Tavoitteemme on, että ihan jokainen voi koulutuksen jälkeen tuntea varmuudella osaavansa paitsi itse Auvo-hoidon, olevansa myös valmis asiakastyöhön ja itselle vieraiden ihmisten hoitamiseen.

Asiakkaan kohtaamisesta ja hoitotilanteesta ohjeistettiin hienolla tavalla, ja ajatukset oli helppo ottaa omikseen. Koin tärkeäksi, että myös liiketoiminnan harjoittamisesta esimerkiksi verotusmielessä oli ohjeita. Olen itse aina ollut vain palkallisissa töissä eikä tästä syystä ole omakohtaista kokemusta yrittäjyydestä tai vastaavasta.

Asiakastyötä käsitellään koulutuksessa hyvin laajasti, asiakkaan kohtaamisesta tämän poistumiseen saakka. Itse asiassa ajattelemmekin, että Auvo-hoito alkaa jo ennen asiakkaan kohtaamista. Hoitajan omalla mielentilalla, ympäristöllä ja asiakkaan kohtaamisella on valtavan suuri merkitys hoitokokonaisuudessa.

Alussa en ymmärtänyt oman tilan ja tilanteen vaikutuksen merkitystä, mutta nyt ymmärrän. Se, että oma olotila on rauhallinen ja läsnäoleva on erittäin tärkeää hoidossa sekä asiakkaalle että itselle.

Moni on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, millaiselle matkalle tämä koulutus heidät on vienyt. Opiskelu on nostanut esiin monenlaisia tunteita ja havaintoja, ja herättänyt hienoa pohdintaa. Myös hoitoharjoittelu on yllättänyt monella tavalla. Hoitoharjoittelu on koettu mukavaksi, palkitsevaksi, opettavaiseksi, ja jopa eheyttäväksi. Vieraan ihmisen kohtaaminen kosketuksen avulla on hyvin intensiivistä, intiimiä ja voimakasta. Ei siis ole ihme, että kosketus herättää tunteita ja liikuttaa, myös hoitajaa.

Auvo-hoidon opettelu on ollut tunnerikasta, ja näyttänyt minulle miten herkkää aluetta toisen ihmisen koskettaminen on, ja miten tarkka olen myös siitä miten itseäni kosketetaan. En ollut tietoinen tästä aikaisemmin.

Monella opiskelijoista ei ole ollut mitään kokemusta toisten ihmisten hoitamisesta. Alkuun hoitojen tekeminen saattoikin jännittää, mutta hoitoharjoittelu läheisten ihmisten kanssa ja heiltä saatu kiitollinen ja kannustava palaute hoidosta on korvannut jännityksen innostuksella. Hoitoharjoittelun myötä on ollut yhä helpompi uppoutua hoidon tekemiseen, ja huomata miten hoitaminen on muuttunut vähitellen luontevaksi, ja miten omien käsien ”kehonlukutaito” on kehittynyt ja tarkentunut.

Nautin valtavasti siitä mutkattomuudesta ja kielellisen kommunikoinnin tarpeettomuudesta, joka hoitamisen kautta kohtaamisissa on. Toisen hoitamisessa on jotain eheyttävää.

Kehittymässä upea hoitajien yhteisö

Auvo-hoitajakoulutusten aloittaminen on ollut myös meille kehittäjille ja kouluttajille mielenkiintoista ja antoisaa. Olemme toki jo tienneet miten ihana ja toimiva hoito Auvo on, mutta asiakkaiden ja hoitajien upeat kokemukset ja palaute sykähdyttävät kerta toisensa jälkeen.

Vaikka Auvo-hoitajakoulutus toteutetaan täysin etänä, on tehtävien, keskusteluiden ja valmennustapaamisten myötä on syntynyt ihana yhteys opiskelijoihin.

Opetusilmapiiri oli hyvin positiivinen ja innostava, ja tämä sama välittyi myös hoitajakoulutuksen materiaaleista. Asioita on helppo omaksua, kun opettajien ote on asiantunteva ja samalla kannustava, ja tulee sellainen olo, että tätä haluan olla mukana tekemässä.

Olemme myös aivan liikuttuneita siitä innostuksesta, yhdessä tekemisen fiiliksestä ja kehittävästä asenteesta joka hoitajilla ja jo koulutusta käyvillä opiskelijoilla on. Etsimmekin parhaillaan lisää keinoja ja työkaluja tämän upean yhteisöllisyyden ja monipuolisen yhteistyön tukemiseksi.

Auvo on jo kokoaan isompi hoito, mutta upea hoitajien yhteisö tulee nostamaan kokonaisuuden vielä aivan ennennäkemättömiin korkeuksiin.

Tämä on niin ”helppo” mutta tehokas kokonaisuus josta viriää ideoita odottamattomiinkin suuntiin.


Kirjoittaja Anna Jalava on toinen Auvo-hoidon kehittäjistä ja pääkouluttajista, Brain Relief pääkouluttaja ja Brain Relief Academyn toimitusjohtaja.

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn