Kytke taistelu pois päältä edes hetkeksi!

Moni meistä taistelee koko ajan. Aivan koko ajan, jopa yöllä nukkuessan. Keho on jännittyneenä virittynyt vaaraan ja valmis pakenemaan tai taistelemaan. Aivan koko ajan. Onneksi tähän on tarjolla pysähdys, toisen auttamana, itse ei tarvitse tehdä tasan mitään.

Stressaantunut keho/mieli on valmis pakenemaan rahahuolia, työpaikkakiusaamista tai sairauden varjoa. Haluamaan juoksuaskelin pois pettymyksen, riittämättömyyden, turhuuden tai huonouden tunteesta.Tai tietäen ettei voi paeta, koska täytyy taistella lapsensa, sairaan puolisonsa tai yrityksensä puolesta, täytyy jaksaa ja jaksaa pitää yllä koko korttitaloa, joka tutisee joka tuulenpuuskasta.

Silloin päätä särkee, hartiat ovat jumissa, sydämen rytmi huitelee, masentaa, tekee sairaasti mieli herkkuja, kiellettyjä asioita jotka tekevät sairaaksi. Ei ihme, ettei voi hyvin, jos kehon palohälytys on päällä pitkin päivää ja punainen hälytysvalo on päällä unta odottaessa sängyssäkin.

Tiedän ja olen kuullut tämän liiankin kera

Tämän ihan tavallisen ihmisen arkihelvetin olen tajunnut konkreettisesti tehtyäni jo vuosia hoitoa, joka kytkee taisteluvaihteen pois päältä edes hetkeksi. Heittää rintaa puristavan rautavanteen nurkkaan ja antaa syvän levon tunteen. Se laittaa monelle kyyneleet virtaamaan kesken hoitoa tai sen jälkeen.

Saman olen kuullut jo kymmeniltä muilta hoitajilta, joita olen saanut kouluttaa ihanan koulutustiimimme kanssa viime vuosina. Lähes kaikki heistä ovat kokeneet saman: moni ei tiedä kuinka stressaantunut on ennen kuin vuosiakin kestänyt taukoamaton stressitila katkeaa hoitopöydälle.

Hoidon jälkeen on varattava vartti nousemiselle, koska moni ei halua nousta hoitopöydältä. Jään tähän. Nyt on hyvä olla. Tällaiseltako tuntuu olla rauhallinen. Siinä tilassa missä ihminen on luotu olemaan suurimman osan ajasta, mutta ei saa olla kuin hetkittäin.

Mistä Brain Reliefissä on kyse?

Me Brain Relief -hoitajat teemme hoitoa, joka syvärentouttaa niin että stressihormoni kortisolin ohjaama taistele tai pakene -järjestelmä kytkeytyy pois päältä ja vuoron ottaa oksitosiinin ohjaama ”kaikki on hyvin” -järjestelmä. ”Olet turvassa, kaikki on hyvin, voit rentoutua eikä tarvitse tehdä mitään eikä huolehtia mistään. Ole siinä vain ihan rauhassa.”

Tämä saadaan aikaan käsittelemällä hellästi hartioita, kaulaa, hiuspohjaa, kasvoja, korvia, käsiä ja jalkoja tarkkaan valitun, koskettavan musiikin saattelemana. Ehdottomasti kipua aiheuttamatta, koska kipu kytkee päälle puolustautumisjärjestelmän. Juuri sen jolle vihdoin tarjotaan jatkuvan paiskimisen sijaan lepo.

Entäpä jos jatkuva stressitila menee välillä tauolle?

Kun stressitila katkeaa seuraa monelle huikeita ihmeitä. Sitä ei voi tietää etukäteen mitä tapahtuu, emmekä me BR-hoitajat katso sen aiheutuvan hoidosta, jonka tehtävä on vain kytkeä virrat pois ”palohälytyksestä”. Kaiken takana on oma keho ja psyyke, jotka kiittävät stressijärjestelmän sammuttamisen antamasta hengähdystauosta.

Hoidon kehittäjänä kuulen kaikkien parin sadan koulutetun hoitajan tarinat siitä, mitä heidän asiakkaansa ovat kertoneet. Se on järkyttävän ihanaa kuultavaa: olen kuullut kroonisten kipujen, migreenin, levottomien jalkojen, univaikeuksien, paniikkihäiriöiden ja jopa MS- ja Parkinsonin oireiden helpottumisesta syvän rentoutumisen kautta. Tästä kaikesta pitää siis kiittää omaa kehoa joka palkitseen hänet, joka tavalla tai toisella katkaisee jumiintuneen stressijärjestelmän tykityksen. Kelaamisen sijaan relaamista.

 

 

Kirjoittaja:

Jouko Kivimetsä
Brain Relief -hoidon pääkehittäjä
Brain Relief Academy Oy hallituksen puheenjohtaja

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn