Yhteys itseen on kosketuksen päässä

Hiero siitä enkeli-siipien alta, sanoi äitini ja näytti missä ”siivet” sijaitsi. Pienet 4-vuotiaan sormeni leikkivät selän iholla ja painelin kieli poskella paikkoihin, joihin äitiini särki. Tämä oli ensimmäinen kokemukseni kosketuksen eheyttävästä voimasta, jonka merkitystä en tuolloin vielä ihan ymmärtänyt. Kokemus jätti uteliaisuuden siemenen kasvamaan sydämeeni. Hierontaa annoin aina ajoittain teini-iän kotibileissä oleville ystävilleni, oman rakkaani selälle tai paljon vauvaa kantavan ystäväni kireille hartioille. Eihän minulla ollut koulutusta, mutta heillä kaikilla oli yksi ja sama tarve – saada kosketuksen tunteen iholleen, turvaa, antautua luotetun henkilön käsille ja saada helpotusta kipuun tai vastaanottamaan lohduttavaa ja hellää paijausta.

Vähän päälle nelikymppisenä päätin hypätä täysin tuntemattomaan vailla selkeää suunnitelmaa. Hullua lähteä hyväpalkkaisesta työstä, saattoi moni ajatella, mutta tein kuten Sydämeni käski. Luovun jostakin saadakseni jotain parempaa. Lähdin opiskelemaan Positiivista psykologiaa, jonka avulla tulisin aikanaan luomaan omaa, uutta polkuani.

Elinvoimaisuuden työkalu puuttui?

Positiivisen psykologian viitekehyksestä jäi minulta puuttumaan yksi osa-alue, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia, eli elinvoimaisuus johon kosketuksen tärkeys oli listallani aivan ykkönen. Hienosti tämä oltiin teoriassa opiskelussa muistettu, mutta minulla ei ollut tähän oikeita työkaluja käytettävissä. Miten voisin olla ihmiselle Majakka, viedä heidät turvallisesti läpi pimeän kohti valoa ja lempeää hyväksyntää, ellei minulla olisi siihen taitoja? Tunnetta voisi kuvastaa siten, että huutaisin ohjeita ulos pimeään myrskyyn veneessä istuville ihmisille:

– Souda, souda! En saisi heitä koskaan perille, jos unohtaisin pakata heille matkaan myös airot.

Läheisyys ei ole aina itsestään selvää tässä melko ”kosketusköyhässä” maailmassa, jossa moni meistä elää ja työskentelee. Toisen ihmisen läsnäolo ja kosketus on joskus sitä mitä eniten kaipaamme. Kun sattumalta löysin Brain Relief-kurssin, olin hyvin utelias siitä, että olisiko tässä juurikin se kaipaamani tärkeä työkalu Positiivisen Psykologian tueksi? En epäröinyt hetkeäkään ilmoittautua kurssille mukaan. Jotakin siinä kutsui luoksensa.

Olin otettu hyväksyvästä ja lämpimästä ilmapiiristä, jonka saattoi aistia heti etuoven avattuani, edessäni oli kouluttajamme Jouko Kivimetsän nauravat kasvot ja viisaat silmät. Tiesin heti olevani ”kotona”. Ryhmässäni olevat henkilöt olivat aidosti päivissä läsnä omana itsenään, haavoittuvaisia ja avoimia jopa niin, että saatoin kokea suurta liikutuksen ja kiitollisuuden tunnetta heidän rehellisyydestään. Heidän asiakkaansa tulevat aina olemaan turvallisissa käsissä, sen tunnen sydämessäni. Meidät sinetöi vahva tunne siitä, että haluamme tehdä toisille hyvää.

Kurssini jälkeen istuin koulutustilan keittiössä päässäni tuhat ja sata ideaa, miten voisin viedä konseptiani eteenpäin ja yhdistää tämän Positiivisen psykologian oppeihin. Vanha ylisuorittaja heräsi minussa elohiiren tavoin hetkeksi eloon, kunnes tajusin yhden tärkeimmistä asioista,

-Veera, pysähdy, antaudu läsnäolon tunteelle. Asiat loksahtelevat paikoilleen, kun aika on oikea, luota prosessiin!

Tässä ja nyt -olemisen tärkeys

Koettuani hoidon ensimmäisen kerran, olin täysin vakuuttunut, että tämä oppi tulee jäädäkseen. Olihan se sen verran vakuuttava kokemus osaavien ja luotettavien käsien tekemänä, siinä oli jotain aivan maagista. Stressaantunut ylisuorittaja oli vaipunut hellään unenomaiseen tilaan! Olin vain tässä ja nyt, hyvinvoivana ja rentoutuneena ja tunne säilyi minulla vielä monta päivää hoidon jälkeen.

Kuukauden sisällä olin uskaltautunut pyytämään tuttuja luokseni hoidettavaksi. Sain paljon hienoa ja kannustavaa palautetta hoidon tuntemuksista, kuten erään miehen, jonka vaimo oli passittanut luokseni heti oman hoitonsa jälkeen.

-Kun kätesi olivat alussa minun rinnan päällä, tuli sellainen äidillinen rakkauden tunne. En ole koskaan kokenut sellaista tai edes ymmärtänyt, miten hyvältä kosketus juuri tuossa kohdassa voi tuntua.

Miehen hetkellinen herkistyminen ja tunteistaan avautuminen on iso kiitollisuuden aihe, joka vahvistaa omia ajatuksiani ja tunteitani siitä, että Brain Relief on todellakin jotain aivan ainutlaatuista; tämä on matka yhteyteen myös itseemme, aina kauniilla ja kunnioittavalla tavalla.

 

Kirjoittaja:

Veera Orava
Helsinki
Brain Relief -alkeiskoulutuksessa Helsingissä marraskuussa 2020

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.