Onko kosketushoito liian naisellista vai avain moderniin äijäkulttuuriin? – Myyttejä murtamassa

Miten suomalainen äijäkulttuuri vaikuttaa miesten suhtautumiseen rentoutushoitoihin? Miksi lempeä kosketus herättää miehissä ristiriitaisia tunteita ja miten se voi oikeasti auttaa miestä voimaan paremmin? Voisiko kosketushoito olla avain miesten parempaan elämänlaatuun, vai onko se vain ’naisten juttu’? Käydään läpi, miten maskuliinisuus ja yhteiskunnalliset odotukset voivat vaikuttaa miesten suhtautumiseen kosketushoitoihin ja miksi on aika murtaa nämä harhaluulot. Lue eteenpäin, niin ymmärrät, miksi jokaisen miehen pitäisi ainakin kerran kokeilla kosketushoitoa.

Olen tehnyt Auvo ja Brain Relief -rentoutushoitoja ja kouluttanut hoitajia noin kuuden vuoden ajan. Valtava enemmistö minunkin asiakkaistani on naisia, mutta onnekseni isoon asiakasmäärään on mahtunut myös lukuisia miehiä. Lähes jokainen miesasiakkaani on hoitokäynnin yhteydessä jollain tavalla tuonut esiin omia ennakkoluulojaan tai pohdintojaan hoitoon tulemiseen liittyen. Monesti tuosta on alkanut mielenkiintoisia keskusteluja, jotka ovat raottaneet minulle miesten kokemien maskuliinisuusnormien maailmaa.

En väitä olevani miehisyyden asiantuntija tai kulttuurintutkija. Tämä kirjoitus perustuu yksittäisten asiakkaideni kokemuksiin ja omiin yleistäviin havaintoihini. En pyri loukkaamaan ketään, vaan haluan vain hieman ravistella ajattelua ja ennakkoluuloja. Jos kirjoitus herättää sinussa ajatuksia, keskustelen niistä mielelläni avoimesti.

Myytti 1: “Ole kuin mies”

Maskuliinisuusnormit ovat kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti muodostuneita käsityksiä siitä, miten miehen ’kuuluu’ käyttäytyä tai millaisia piirteitä ja toimintoja yhteiskunta arvostaa miehissä. Nämä normit voivat vaikuttaa siihen, miten miehet suhtautuvat omaan hyvinvointiinsa, ja niihin tapoihin ja palveluihin joita he valitsevat hyvinvointinsa tukemiseksi.

Toivon pystyväni purkamaan tai edes hieman murentamaan joitakin normeja jotka liittyvät miesten suhtautumiseen rentouttaviin hoitoihin. Toivon, että asiasta puhuminen ja keskusteleminen voi auttaa miehiä tunnistamaan ja ylittämään esteitä, jotka estävät heitä hakemasta apua ja hoitoa, joka voisi parantaa heidän elämänlaatuaan.

Myytti 2: ”Hipsutteluhoidot on naisten juttu”

Suomessakin on voimissaan äijäkulttuuri, joka ihannoi vahvuutta ja kestävyyttä. Tämä voi johtaa siihen, että miehet hakeutuvat ennemmin hoitoihin ’jotka tuntuvat kunnolla’, kuten urheiluhierojalle tai kiropraktikolle. Olen itsekin kuullut usean variaation lauseesta “ei se oo hoito eikä mikään jos ei jotain rusahda ja jos ei seuraavana päivänä oo lihakset kipeet”.

Monet miehet voivat kokea, että lempeät hoidot, kuten rentouttava kosketushoito ovat heille liian ’naisellisia’ tai helliä. Monet eivät yksinkertaisesti ole tietoisia lempeän kosketuksen ja hoidon hyödyistä ja vaikutuksesta. Moni etukäteen epäileekin miten lempeä ja kevyt hoito voi vaikuttaa yhtään mihinkään, mutta hoidon jälkeen samat ihmiset hämmästelevät sen tehoa. “Miten kevyt kosketus voikin olla noin mielettömän tehokas?!”

Myytti 3: “Kyllä stressi sulaa salilla tai kaljalla”

Kyllä, liikunta on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja se on hyvä tapa irrottautua työstä. Se on kuitenkin myös kuormittavaa ja sen vastapainoksi tarvitaan palautumista. Mitä kuormittavampaa liikunta on, sitä suurempi on myös palautumisen tarve. Monella stressaavaa työtä tekevällä ja paljon liikkuvalla palautuminen jääkin vajaaksi.

Valitettavasti myös perinteinen suomalainen ’stressilääke’ alkoholi on kaikkea muuta kuin toimiva ja järkevä apu kuormittuneisuuteen ja stressiin. Yksi iltaolut voi tuntua rentouttavalta, vaikka todellisuudessa se tekee juuri päinvastoin. Jo yksi alkoholiannos heikentää yöunien palauttavuutta radikaalisti vielä monta tuntia nukkumaanmenon jälkeen.

Sekä alkoholin käyttö että kova fyysinen harjoittelu voivat siis entisestään pahentaa kuormitusta ja stressiä ja johtaa yhä pahempiin terveysongelmiin. Näiden tilalle tai vähintään rinnalle tarvitaan muitakin rentoutumisen keinoja palautumisen tukemiseksi.

Myytti 4: “Suomalainen mies ei tunteistaan puhu”

Miesten odotetaan usein olevan vähemmän emotionaalisia ja vähemmän herkkiä omien tunteidensa tunnistamisen ja käsittelyn suhteen. Moni mies kokeekin, että omia tunteita ja tarpeita on niin vaikea sanoittaa tai edes tunnistaa, että ne on helpompi vain ohittaa ja haudata. Tämä voi estää hakemasta apua stressin, ahdistuksen tai masennuksen kaltaisissa vaivoissa, joihin kosketushoito ja muut lempeät hoitomuodot voisivat hyvin tarjota apua.

Tämä ajattelutapa, samoin kuin Suomessa vahvana näkynyt sodan kokeneiden sukupolvien puhumattomuuden perintö, ovat onneksi vähitellen murtumassa. Nuorilla on jo enemmän mahdollisuuksia ja vapautta kasvaa kulttuuriin, jossa arvostetaan tunneälykkyyttä ja herkkyyttä sukupuolesta riippumatta.

Auvo ja Brain Relief -hoidot tarjoavat itseasiassa helposti lähestyttävän ja lempeän tuen tämän normin murtamiseen. Kosketushoito auttaa kehon ja mielen yhteyden vahvistamisessa ja auttaa saamaan yhteyden omiin tunteisiin. Hoidossa ei kuitenkaan tarvitse puhua, eikä se ole terapiaa. Hoidon jälkeen saa aivan rauhassa kuulostella omia tuntemuksia ja sitten halutessasi voi lähteä tutustumaan mielestä nouseviin tunteisiin ja ajatuksiin syvemmin.

Myytti 5: “Kosketus on liian intiimiä”

On totta, että kosketushoito on tietyllä tavalla intiimiä, sillä hoitaja on kirjaimellisesti iholla. Auvo Brain Relief -menetelmän hoidoissa on kuitenkin erityistä se, että hoidot tehdään normaalit päivävaatteet päällä, ja hoidon otteet keskittyvät kehossa turvallisille alueille. Hoidossa ei myöskään ole mitään seksuaaliseen toimintaan liittyvää. 

Hoidossa on paljon erilaisia otteita, jotka kaikki ovat kipua tuottamattomia, mutta siihen sisältyy myös reippaampia ja voimakkaampia otteita. Koko hoito ei todellakaan ole vain lempeää hipsuttelua ja paijailua, vaan tuntoaistimuksia herätellään hyvin monipuolisilla otteilla ja kosketuksilla.

Hoito myös etenee hyvin loogisesti ja ennakoitavasti hartiaseudulta päähän, kasvoihin, käsivarsiin ja jalkoihin, eikä hoitajan ote irtoa hoidettavasta missään vaiheessa hoitoa. Hoidossa voi tuntea olevansa turvassa ja siinä on helppo vain olla.

Myytti 6: “Kosketushoito on tarpeetonta luksusta ja hemmottelua”

Kosketushoitoa saatetaan pitää vain ylellisenä hemmotteluna eikä vaikuttavana tai hyödyllisenä hoitona, vaikka kosketuksen ja rentoutumisen hyödyistä ja vaikutuksista on tieteellistä näyttöä.

Minulla on käynyt paljon asiakkaita, jotka mittaavat ja seuraavat kuormitustaan ja palautumistaan esimerkiksi älykellon tai sormuksen avulla. Ei ole lainkaan tavatonta, että stressaantuneella hoitoon tulevalla asiakkaalla syke laskee jo kosketushoidon aikana alhaisemmaksi, mitä edeltävien öiden leposyke on ollut. Vaikutus seuraa myös hoitoa seuraaviin öihin. 

Välillä kohtaankin asiakkaita, joiden on niin vaikea tunnistaa tai luottaa oman kehon tuntemuksiin, että heidät vakuuttaa koetun hoidon tehosta vasta mittausdata. “Katohan vaan, syke laski noin nopiasti noin alas, niin oli se sitten varmaan rentouttavaa.” Mittaaminen on huono isäntä, mutta se voi olla erinomainen renki. Kuormituksen ja palautumisen mittaaminen ja seuraaminen voikin vähitellen auttaa oman kehon viestien kuuntelemisessa ja ymmärtämisessä. 

Sitä paitsi, ei pelkässä hemmottelussakaan ole mitään pahaa. Pieni hemmottelu silloin tällöin tekee sekin hyvää, ihan jokaiselle.

Kokeile rohkeasti

Tiedän, että kosketushoitoon tutustumisen tiellä voi olla paljon ennakkoluuloja ja esteitä. Tämä on ymmärrettävää, kun on kyse jostain niin henkilökohtaisesta kuin oma hyvinvointi, oma keho ja ihmisten välinen kosketus. Mutta jos jotain olen oppinut näiden vuosien aikana, niin sen, että jokainen keho on yksilöllinen ja reagoi eri tavalla, sukupuolesta riippumatta. Ei siis ole parempaa tapaa selvittää, mitä lempeä kosketushoito voi sinulle antaa, kuin kokeilemalla sitä itse.

Jos olet miettinyt, voisiko kosketushoito olla jotakin sinulle sopivaa, rohkaisen sinua lämpimästi astumaan ulos mukavuusalueeltasi ja kokeilemaan. Älä anna stereotypioiden tai yleisten käsitysten rajoittaa hyvinvointisi mahdollisuuksia. Kukaan muu ei voi kertoa, miltä hoito tuntuu juuri sinun kehossasi, millaisia tuntemuksia se juuri sinulla herättää, tai mitä hyötyä juuri sinä voisit siitä saada. 

Joten, kokeile rohkeasti. Se on ainoa tapa todella ymmärtää, mistä tässä kaikessa on kyse ja kuinka se voisi rikastuttaa juuri sinun elämääsi.

Kirjoittaja:

Anna Jalava
Brain Relief -hoitaja ja pääkouluttaja
Brain Relief Academy Oy toimitusjohtaja

Jaa kirjoitus:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn